Kennelnaam van het Oetervelt:
  De naam Oetervelt is een combinatie van twee namen.
Wij zijn gevestigd in het dorp Opoeteren (Maaseik) in het Oeterdal. Door dit dorpje stroomt het riviertje de Oeter, een kleine Kempense rivier die haar bronnen heeft in het Asserse Wildbroek en nabij Maaseik uitmondt in de Maas. Aan deze rivier is dan ook het eerste gedeelte (Oeter...) van de kennelnaam ontleend. Het tweede gedeelte (...velt) is afkomstig van mijn achternaam Veltman.
 
         
  DOELSTELLING:
   

Vizsla kennel van het Oetervelt heeft in 2004 haar eerste nestje gefokt. Ons doel is om gezonde Vizsla’s voort te brengen, die beschikken over een goed temperament en karakter en die het goed doen in de showring en beschikken over een natuurlijke tot goede jachtaanleg. Zij worden in huiselijke kring groot gebracht. Het eerste nest dat op 2 januari 2005 is geboren vonden wij zeer geslaagd. Alle pups zijn bij goede eigenaren terecht gekomen. De pups zijn uitgegroeid tot gezonde, mooie, sociale en vriendelijke honden. Ook de periode in het nest is door ons als leuk en positief ervaren. Het was veel werk, maar het was de inzet meer dan waard. Nu zijn we inmiddels weer jaren verder en hebben onze honden nooit meer dan 2 nestjes gekregen. Betyar was de eerste, toen dochter Eszti, daarna kwam Járó en onze laatste generatie is Parázs.

Onze eerste Vizsla Betyar is overleden op 21 november 2015. Zij was toen ruim 13 jaar oud.

 
         
Onze Vizsla’s Betyar en haar dochters zijn.....  
 

.. echte rashonden en hebben een stamboom. Een nestje wordt gefokt volgens het strenge fokreglement van de Nederlandse en Belgische Vereniging van Hongaarse Staande Honden. Dit fokreglement heeft als doel de veredeling van de Vizsla te bevorderen. Er wordt dan gekeken naar o.a. afstamming, erfelijke ziektes, exterieur, karakter, jachtaanleg en inteelt. Om een positief fokadvies te verkrijgen dienen de beide ouder dieren derhalve aan bepaalde voorwaarden te voldoen. In de loop der jaren zijn de fokreglementen aangepast en hebben wij ons daar altijd aan gehouden. Zo is er inmiddels de bijkomende ogentest en de Europese regel dat pups niet onder de 15 weken de grens mogen passeren.

   
 

Wij zijn lid van de Nederlandse en Belgische rasvereniging zijnde de Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden en de Belgian Magyar Vizsla Club.

 
  * Uit het blad "NEST" mrt 2007:  
 

interviewIn het nummer MAART 2007 van het blad voorblad neststond een leuk artikel over Vizsla-kennel van het oetervelt.

* Klik op het (verkleinde) artikel voor een leesbare uitgave.......