Vizsla Korthaar

Groep

Staande honden

FCI

57

Sectie

1

 

De Vizsla is ook beschreven in diverse hondenbladen. Klik hieronder voor een uittreksel van het artikel:

naar de DOWNLOADpagina

Rasinfo

Herkomst

Komt voor in twee variŽteiten, waarbij de kortharige variŽteit verreweg het langst bestaat. Ongeveer 1500 jaar geleden in AziŽ ontstaan. In de 9e eeuw vestigde zich een Aziatisch nomadenvolk, de Magyaren, in Hongarije. Zij hadden honden bij zich, die veel overeenkomst vertoonden met de tegenwoordige Vizsla. Het huidige type werd verkregen door kruising van de toenmalige Aziatische honden met inheemse Hongaarse jachthonden en de Turkse gele hond.

Algemeen voorkomen

Middelmatig groot, een zeer gedistingeerde verschijning. Stevig maar tamelijk licht gebouwd. Valt op door zijn mooie kleur en de adel en gratie waarmee hij zich beweegt.

Schofthoogte

reuen 56-61 cm, teven 52-57 cm

Gewicht

ongeveer 20-28 kg

Vacht

De korte vacht is van een aantrekkelijke, donker-tarwegele kleur. Het haar moet glad, dicht en strak aanliggen zonder wollige ondervacht.

Gebruik

Allround jachthond die zowel het werk voor het schot (zoekwijze en voorstaan) als na het schot (apport) goed verricht. Werkt goed een zweetspoor uit. Zijn bouw en karakter vragen om zelfstandige arbeid die met veel training en goed contact met de baas in de hand te houden is. Snelle werker.

Gezondheid

Fokdieren worden onderzocht op het voorkomen van heupdysplasie en erfelijke oogafwijkingen.

Aard

De Vizsla is een gezeglijke en aanhankelijke huisgenoot. Hij is levendig, goedaardig, legt grote genegenheid aan de dag en is onbevreesd, met een goed verdedigingsinstinct. Zijn karakter kan een grove behandeling slecht verdragen. Zeer geschikt als huishond.

Bijzonderheden

De korte vacht heeft geen bijzondere verzorging nodig.

 

Rasbeschrijving van de Raad van Beheer